Żywienie

Burak na podwyższenie hemoglobiny

Podczas chemioterapii oraz w przypadku anemii poziom hemoglobiny jest znacznie obniżony. Teorii na to jak domowymi sposobami podwyższyć jest kilka, ale według wskazówek mojego lekarza prowadzącego – burak na podwyższenie hemoglobiny to jedyny naturalny sposób.

Wiele osób i nawet lekarzy na różnych stronach internetowych neguje rzekomą skuteczność tego warzywa, jednak wyniki moje oraz bliskiej osoby z rodziny po naświetlaniach są jednoznaczne. Moje wyniki morfologii były za każdym razem lepsze po stosowaniu w diecie codziennej buraka niż jak o nim zapomniałam. Tak samo markery bliskiej osoby znacznie się polepszały.

Także jeśli nie wierzysz to spróbuj sam/a.

Buraka można jeść na wiele sposobów, nie musi być tylko barszcz dzień w dzień.

Najbardziej zalecana forma to oczywiście świeży sok wypity do 2h po sporządzeniu. Do smaku można dodać marchewkę i taki sok najlepiej wypijać trzy razy w ciągu dnia. Należy jednak uważać, gdyż u niektórych osób świeże buraki w dużej ilości mogą powodować biegunkę.

Dla mnie w trakcie chemioterapii robienie soków było zbyt męczące. Osłabiony organizm nie pozwalał mi na stanie w kuchni i przygotowywanie świeżych soków, ale jeśli macie kogoś do pomocy to polecam. W smaku jest super.

Burak – to prawdziwa bomba cennych składników. Zawiera on spore ilości kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Siłą tego warzywa są buraczane antocyjany, które działają nie tylko krwiotwórczo, ale i antynowotworowo. Już jedna szklanka soku z buraków dziennie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i uchronić się przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Buraki zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm. *

Największą moc na podwyższenie hemoglobiny ma burak świeży (w formie wyciskanego soku), ewentualnie pieczony.

Poniżej zamieszczam 5 przepisów na dania i przekąski z pieczonego buraka.
Buraczano-jaglany mus z jarmużem i batatem

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
Jeden mały pieczony burak
Jeden mały pieczony batat
Garstka jarmużu
Sól, pieprz

Upieczonego buraka obierz i pokrój na kawałki, a następnie zblenduj razem z kasza jaglana i przyprawami. Zblendowany mus przełóż do szklanki lub miseczki posyp jarmużem i pokrojonym batatem i danie gotowe! Do smaku można dodać ziaren słonecznika lub dyni.

Sałatka z kaszy jaglanej i buraka

3 łyżki kaszy jaglanej
Mały burak (najlepiej pieczony)
¼ grejpfruta
¼ granata
Garstka migdałów
Wszystkie składniki ułóż warstwami w dużym kubku lub miseczce i gotowe 😉

Zupa krem z buraka


Dwa średnie buraki
Cebula (ja używam czerwonej)
Tymianek (opcjonalnie)
Kurkuma
Jedna łyżka oleju kokosowego
Szczypta mielonej kolendry
Sól morska/himalajska
Pestki dyni do posypania.
Umyte buraki owiń w folię i piecz ok 45min. Upieczone buraki obierz ze skórki po ostudzeniu, pokrój na kawałki. W garnku podgrzej olej kokosowy i dodaj cebulę oraz przyprawy, podsmaż aż cebula się zarumieni, a następnie dodaj buraki i zalej wodą do poziomu warzyw. Gotuj ok. 10 min, a następnie zestaw garnek z palnika i zblenduj na gładką masę.

Chipsy z buraka

Jeden duży burak
Sól morska/himalajska
Świeżego buraka dokładnie wymyj i pokrój na cienkie plastry ok 1mm. Pokrojone plastry wyłóż na papier do pieczenia, posyp solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180’ na ok 20-30 min (w zależności jak cienko uda ci się pokroić warzywo).

Buraczane smoothie


½ buraka
1/2 jabłka
1 mała gruszka
Szkl. wody
Wszystkie składniki należy zblendować razem.

Powyższe przepisy to wybrane moje ulubione opcje tego warzywa.
Burak na podwyższenie hemoglobiny oraz na zdrowie co dzień, więc śmiało sięgaj po buraczana moc zdrowia!

Bibliografia:
*https://www.zajadam.pl/koktajle/smoothie-z-burakiem
**Przepis 1-3 z drobnymi modyfikacjami – “Jaglany detoks dla biegacza” M. Zaręba
***Przepis 5. https://www.olgasmile.com/koktajl-z-buraka.html
[Przepisy zostały zmodyfikowane i jedynie zainspirowane podanymi źródłami.]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *